Om mig

Jag som driver denna blogg och skriver om sociala experiment har utbildat mig och forskat inom ett flertal beteendevetenskaper och samhällsvetenskaper. Det är ofta från forskningen jag får uppslag till mina experiment men också genom vardagliga observationer.

Jag heter Mikael Jensen och var en busunge som barn och någon som tycker om att provocera och testa gränser ännu som vuxen. Berättelser som rör detta delar jag med mig av i mina blogginlägg. Frågan varför dyker upp allt som oftast. Det är sannolikt därför jag är forskare.

När jag läste antropologi och interkulturell kommunikation blev det tydligt att det vi gör till vardags inte är av nödvändighet och logik utan bara något som vi har kommit på för stunden och sedan fortsatt med så att det har spridit sig till ett helt samhälle. I andra kulturer gör de på helt andra sätt som förefaller lika logiska där. Därför är det roligt att testa hur starka våra tysta regler är, om vi bara studsar till när något bryter reglerna eller om vi ställer till med ett omfattande efterspel.

Jag är långt ifrån den förste att utföra sociala experiment. Man kan se fältet som något som befinner sig mellan två ytterligheter. Sociologen Georg Simmel satt på kaféer och observerade andra kafé-besökare utan deras vetskap för att se hur de betedde sig till vardags. Han påverkade därför inte vad som utspelade sig. Sociologen Harold Garfinkel uppmanade sina universitetsstudenter att bryta sociala gränser samtidigt som de noterade hur reaktionerna blev. Här gick de definitivt in och påverkade hur händelser utspelade sig. Sociala experiment för mig täcker upp hela spannet från Simmels vardagsobservationer till Garfinkels direkta inspel.

Slutligen vill jag säga några ord om vad jag skriver. Mina inlägg som läggs upp som om de återberättar ett socialt experiment är i vissa fall genomförda i verkliga livet av mig, i vissa fall genomförda av någon annan men återberättad som om de var genomförda av mig och i vissa fall ett fiktivt experiment som aldrig har testats i verkligheten. Vilka inlägg som är vilka avslöjar jag inte.

 

Jag kan rekommendera följande sajter:

www.drivaeget.online

www.foretagande.site

www.företagsbloggen.site

www.startaföretag.site

 

Lanksida.se