Om att klä ned sig när man ska köpa dyra kläder

Det hela började som något av ett dåligt omdöme från min sida. Först hade jag ont om rena tröjor så det fick bli en av de som jag använder mindre ofta. En något för kort t-shirt. Jag tittade mig väl inte så noga i spegeln innan jag gick hemifrån. Vissa dagar har jag på mig slitna jeans och denna dag var en sådan. Vissa dagar har jag också på mig slitna skor och denna dag var en sådan. Jag menar inte slitna så att de har gjort sitt utan bara så att de inte ser särskilt snygga ut längre. Eftersom det regnade tänkte jag just denna dag att jag kanske skulle ta en regnjacka istället för paraply. Problemet är bara att min enda regnjacka är ganska gammal och ser väldigt tråkig ut. Om man därtill tar med i beräkningen att det var ett tag sedan jag var hos frissören kan man kanske bilda sig en uppfattning om hur helhetsintrycket för andra blev.

En oavsiktligt nedklädd man klev efter jobbet in på NK i Göteborg. Jag behövde nya kläder så jag gick dit jag brukar för att få mina favoritmärken. De som inte kände igen mig sedan tidigare försökte att undvika mig med blicken men hade ändå koll så att jag inte gjorde något opassande. Just vid denna tid var det inga som brukar ta emot mig och ge mig hjälp. De hade väl rast eller hade gått hem för dagen. Till slut gick jag fram till en man och bad om hjälp. Han var på gränsen till otrevlig, något överlägsen i tonen. Intressant, tänkte jag. Beror det på att han är ny eller beror det på hur jag ser ut?

Eftersom jag hade för avsikt att handla ganska mycket stannade jag kvar i butiken en lång stund. Mannen som jag hade fått söka upp för att få hjälp - det brukar vara personalen som söker upp mig - lämnade mig hela tiden för att ta hand om andra kunder. Till slut kom några i personalen som jag kände sedan tidigare så jag fick den service jag behövde. När jag var klar fick jag en ganska förvånad min från den nonchalanta personen som ständigt hade lämnat mig för andra kunder när jag la upp kläder för över tio tusen på disken. Han hade helt klart gjort en missbedömning. Särskilt med tanke på vad kunderna han lämnade mig för handlade för.

Efter denna händelse bestämde jag mig för att jag skulle testa hur jag blev bemött de gånger jag avsiktligt klädde ned mig. Jag lät det sammanfalla med dagar då jag ändå hade tänkt handla en hel del. Jag gick till några av Göteborgs finaste klädaffärer.

Det vanliga bemötandet jag fick var att jag blev misstänkliggjord eller helt negligerad. På några ställen tog de inte kontakt med mig. De spanade på mig på avstånd. När jag bestämde mig för att ställa en fråga såg de först undvikande ut när jag närmade mig och sedan förvånade ut när jag ställde frågan. Jag frågade ofta efter några av de finaste märkena som de knappt hade i affären.

Det var i stort sett bara två ställen som tog väl hand om mig. Det ena stället är en mindre klädbutik några meter ifrån avenyn. Kanske var det för att jag hade handlat där förut så att de kände igen mig. Min klädsel påverkade i alla fall inte deras bemötande. Därtill kan jag säga att jag genomgående blev väl bemött i NKs butiker. Någon enstaka person kunde vara tveksam men de flesta bemötte mig som vilken god kund som helst.

Detta experiment var inte särskilt kostsamt för mig. Jag lärde mig efter några rundor var de bryr sig om kunden i första hand och inte hur kunden är klädd. Följaktligen fortsatte jag att handla i de butiker där jag fick god service och slutade bry mig om de butiker där de såg ned på mig för min klädsel.

Har du liknande erfarenheter från fördomsfull klädpersonal?

7 Jul 2019